LED lamp aanpassen tot fiber lichtbron

In dit artikel wordt getoond hoe op een eenvoudige manier een fiber lichtbron kan gemaakt worden van een LED lamp.
De bedoeling is om een wartel te bevestigen in de lens van de LED lamp waarin dan een 100-tal fibers gebundeld kunnen worden.
Voor deze ombouw is het niet nodig om te solderen. Enkel wat handigheid, schroevendraaier, vijl en boormachine zijn vereist.

Het voordeel ten opzichte van de gebruikelijke fiber lichtbronnen is dat deze veel kleiner en goedkoper is en bijna geen warmte produceert. Wanneer gewerkt wordt met meerdere kleine lichtpunten voor het verlichten is ook de lengte van de fibers korter dan wanneer alles vanuit één punt moet vertrekken. Op die manier wordt ook bespaard op de kostprijs van de fibers.

LED lamp wit 1W MR16 1) Keuze van de LED lamp
We gebruiken een LED lamp als basis. De belangerijkste voorwaarde is dat deze één grote LED gebruikt in het centrum van de lamp en niet meerdere kleine LED's. De fiber zal namelijk gebundeld worden in de wartel die in het centrum van de lamp zal geplaatst wroden. Als wartel gebruiken we hier een standaard M16 wartel, deze kan meer dan 100 fibers bundelen en heeft een uitstekende grootte voor dit soort LED lamp. Een kleinere wartel kan eventueel ook.

 

 

 

 

 

2) Openmaken van de lamp

Verwijder de 3 schroeven waarmee het dekseltje met daaronder de lens is vastgemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

LED lamp disassembled3) Lens verwijderen

Als het dekseltje (metalen ring) losgemaakt is kan de plastic lens uit de behuizing genomen worden. Je ziet nu in de metalen behuizing de LED zitten. 

 

 

 

 

 

 

 

Drilled lens

4) Lens uitboren

Nu moet er in de lens een gat gemaakt worden waar de wartel in past. Hiervoor moet die stevig ingeklemd worden in de bankschroef. Het is noodzakelijk om de diameter van het gat op te bouwen door steeds met een grotere maat te boren.
Het nadeel van het gebruik van de M16 wartels is dat zo een grote boor niet in elke boor-assortiment zit.  Een alternatief is om na een zo groot mogelijk geboord gat de rest uit te vijlen of gewoon een kleinere wartel te gebruiken.

 

 

 

 

 

Drilled lens with press fit5) Wartel in de lens passen

De wartel kan nu in de lens geplaatst worden. Het is handig als deze goed klemt. Hij kan immers niet vestgezet worden met de moer omdat de lens te dik is. Als hij vanzelf niet genoeg klemt, kan hij vastgelijmd worden. 

 

 

 

 

 

 

 

lens back in LED lamp

6) Lens met wartel terug in de lamp plaatsen

De lens en wartel worden terug in de lens geplaatst. Doordat de lens zo groot is uitgeboord heeft deze ook wat van zijn diepte verloren en valt deze dieper in de behuizing van de lamp.

 

 

 

 

 

 

 

gluing the lens 

7) Lens met wartel in de behuizing lijmen

Doordat de lens uitgeboord is en daardoor minder diep is geworden kan deze niet meer met de metalen ring vasteklemd worden. Daarom wordt de lens en wartel vastgelijmd in de behuizing. Dit kan bv. met een lijmpistool.

 

 

 

 

 

lens fixed with glue in the lamp

 

 

 

 

 

 

 

 

fix metal ring of LED lamp8) Metalen ring bevestigen

De metalen ring kan nu terug met de driek schroefjes bevestigd worden. Doordat de lens nu dieper zit kan deze de lens niet meer aandrukken en heeft deze eigenlijk geen functie meer.
Als alternatief voor lijmen kan ook een hulpstuk gebruikt worden (bv. rubberen ring) dat de ruimte tussen de ring en de lens opvult zodat de metalen ring toch nog dient om de lens goed op zijn plaats te houden.

 

 

 

 

 

LED fiber lamp finished9) LED fiber lichtbron klaar

De lichtbron is klaar. Eventueel kan ook de opening tussen de metalen ring en de lens nog opgevuld worden met lijm.

 

 

 

 

 

 

 

taping of the fiber10) Bundelen van de fiber

Nu de lichtbron klaar is, willen we natuurlijk fibers gaan verlichten.
De fibers kunnen los in de wartel gestopt worden, waarna de wartel aangedraaid wordt. De meest efficiënte manier om zoveel mogelijk licht in de fibers te krijgen is echter om de fibers eerst netjes te bundelen en ze samen een egaal oppervlak te laten vormen.
De eerste stap bestaat uit het bundelen van de gewenste hoeveelheid fibers (kan ook met meerdere diameters door elkaar) en ze met tape samen te binden.

 

 

 

 

heating the fiber knive11) Het fiber mes opwarmen

Om de fibers mooi recht af te snijden en van een egaal oppervlak te voorzien willen we ze afsnijden met een warm mes, waardoor de fibers samensmelten.
Verwarm een mes (zonder plastic handvat) met een aansteker of verfstripper tot het voldoende warm is om de fibers te kunnen smelten.

 

 

 

 

 

hot cutting of the POF 12) Afsnijden van de fibers

Nu wordt de gebundelde fiber afgesneden met het warme mes. Als het mes tijdens het snijden te sterk afkoelt kan het nodig zijn het nogmaals op te warmen alvorens verder te snijden.

 

 

 

 

 

 

bundled plastic optic fiber13) De afgewerkte fiber bundel

Het resultaat. De fibers zijn nu aan het uiteinde aan elkaar gesmolten en vormen een mooi egaal oppervlak.

 

 

 

 

 

 

 

fibers in the LED lamp14) Fibers in de lamp plaatsen

De gebundelde fiber kan nu door de wartelopening tot tegen de LED geschoven worden. Vervolgens wordt de warstel aangedraaid, zodat de fibers op hun plaats blijven zitten.

 

 

 

 

 

 

 

finisched fiber LED lamp with lighted fibers

15) Het resultaat!

De lamp kan nu gebruikt worden in een sterrenhemel, fibergordijn, sfeerverlichting...